logo

Informatie over vaccinaties

Op deze pagina lees je hoelang vaccins je beschermen tegen een ziekte (de beschermingsduur). Het gaat hier om gezonde reizigers. Heb je bijvoorbeeld een chronische aandoening of ben je zwanger? Of gaat het om een kind? Kijk dan bij bijzondere reiziger. 

Klik op de link om meer over de ziekten zelf te lezen. Op de pagina Ziekten staan alle ziekten waarover we op deze website informatie geven.

  • Bof, Mazelen en Rodehond (BMR): Voor volwassenen geeft het vaccin tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) in het algemeen levenslang bescherming. Ben je geboren na 1965 en heb je geen mazelen gehad? En heb je ook nooit eerder deze vaccinatie gekregen? Dan raden we je aan om je te laten vaccineren. De meeste mensen die geboren zijn na 1977, zijn als kind gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Buiktyfus: Eén vaccinatie beschermt drie jaar. De bescherming is niet volledig.
  • Cholera: Deze vaccinatie krijg je als gewone reiziger in principe niet meer in Nederland. Eén vaccinatie beschermt bij kinderen vanaf 2 jaar t/m 5 jaar voor 6 maanden. Eén vaccinatie beschermt bij kinderen ouder dan 6 jaar en volwassenen voor 2 jaar. 
  • Dengue: Hiertegen krijg je twee vaccinaties. Het is onbekend hoelang de vaccinatie beschermt. 
  • Difterie, Tetanus en Polio (DTP): Vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) beschermt je tien jaar lang. De meeste mensen die na 1950 zijn geboren, hebben deze vaccinatie als kind gekregen (als DKTP: difterie, kinkhoest, tetanus en polio) in het Rijksvaccinatieprogramma. Het is goed om de vaccinatie elke tien jaar te herhalen. Heb je deze vaccinatie nooit eerder gehad? Neem dan een volledige serie van drie DTP injecties. 
  • Gele koorts: Een injectie geeft in de meeste gevallen levenslange bescherming tegen deze ziekte. De bescherming begint tien dagen nadat je de injectie hebt gekregen. Soms geldt de levenslange bescherming niet en is een boostervaccinatie nodig.
  • Hepatitis A: Hiertegen krijg je twee vaccinaties. Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit minimaal zes maanden. De bescherming is één jaar na de eerste vaccinatie en minstens dertig jaar na de tweede vaccinatie.
  • Hepatitis B: Hiertegen krijg je een serie van drie vaccinaties, die in principe levenslang bescherming geven. Meestal krijg je voordat de reis begint twee vaccinaties, en na een halfjaar de derde en laatste. Let op: heb je een (para)medisch beroep? Dan heb je na de derde vaccinatie meestal een bloedonderzoek nodig ter controle.
  • Hondsdolheid (rabiës): Hiertegen krijg je twee vaccinaties. Heb je die vaccinaties gekregen en kom je daarna in contact met speeksel van een besmet zoogdier, bijvoorbeeld door een beet, krab of lik op een (open) wond of krijg je speeksel van een besmet zoogdier op jouw slijmvliezen? Dan moet je als je in het buitenland bent zo snel mogelijk contact opnemen met een lokale arts én jouw alarmcentrale. Mogelijk heb je dan nog extra vaccinaties nodig. Meestal heb je als je twee vaccinaties gekregen hebt geen antiserum meer nodig (een antiserum is een vloeistof met stoffen tegen een ziekte). Dat is goed, omdat zo’n antiserum in minder ontwikkelde landen meestal niet te krijgen is of van slechte kwaliteit is. Ook heb je na een incident maar twee vaccinaties nodig in plaats van vier. 
  • Japanse encefalitis: Hiertegen krijg je twee vaccinaties binnen een maand, die twee jaar bescherming geven. Vanaf een jaar na de twee vaccinaties kun je een derde vaccinatie nemen. De beschermingsduur na de derde vaccinatie is tien jaar.
  • Mazelen: Zie Bof, Mazelen en Rodehond (BMR).
  • Meningokokken (typen A, C, W135 en Y): Eén injectie tegen deze ziekte beschermt je minimaal tien jaar. Voor pelgrims naar Mekka is het vaccinatiebewijs maar vijf jaar geldig. Is een kind ouder dan een jaar en is het in het Rijksvaccinatieprogramma alleen tegen meningitis C gevaccineerd? Dan krijgt het in sommige gevallen voor een reis ook het ACW135Y-vaccin. 
  • Polio: Zie Difterie, Tetanus en Polio (DTP).
  • Rabiës: Zie Hondsdolheid.
  • Rodehond: Zie Bof, Mazelen en Rodehond (BMR).
  • Tekenencefalitis: De vaccinatieserie bestaat uit drie vaccinaties. Meestal krijg je voordat de reis begint twee vaccinaties, en na een half jaar de derde. Deze vaccinaties beschermen je drie jaar lang. Hierna is het mogelijk om een boostervaccinatie te krijgen. Hoe lang de boostervaccinatie beschermt is afhankelijk van je leeftijd. 
  • Tetanus: Zie Difterie, Tetanus en Polio (DTP).
  • Tuberculose: Een vaccinatie tegen deze ziekte (een BCG vaccinatie) geeft je levenslang een beperkte bescherming.