logo

Over het LCR

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) is een onafhankelijke stichting die als doel heeft de kwaliteit van de reizigersadvisering in Nederland te waarborgen en verbeteren. Het LCR is in 1996 opgericht op initiatief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de reizigersgeneeskundige beroepsgroep in Nederland. Een belangrijke aanleiding was een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat reizigers bij verschillende vaccinatiebureaus in Nederland zeer uiteenlopende adviezen kregen. Het LCR is opgezet om onderbouwde landelijke richtlijnen op te stellen voor reizigersadvies- en vaccinatie zodat de kwaliteit en uniformiteit gewaarborgd is. De richtlijnen worden verspreid onder vaccinerende instellingen, huisartsenpraktijken en apotheken die een abonnement hebben afgesloten bij het LCR. Het LCR heeft voorwaarden opgesteld voor de kwaliteit waaraan reizigersadvies- en vaccinatiebureaus moeten voldoen om verantwoorde reizigerszorg te kunnen verlenen. 

Vaccinaties en malariamiddelen zijn geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Alleen artsen mogen volgens de Nederlandse wetgeving deze geneesmiddelen voorschrijven. In de reizigersadvisering is met de Inspectie voor de Gezondheidszorg afgesproken dat reizigersverpleegkundigen zelfstandig reizigers mogen adviseren en immuniseren, zolang zij aan de LCR Kwaliteitscriteria voldoen en werken volgens de landelijke richtlijnen.  

Kwaliteit

Om de kwaliteit van de reizigersadvisering te borgen heeft het LCR opleidingseisen opgesteld en een register geopend voor reizigersgeneeskundig (huis)artsen en reizigersverpleegkundigen. Als de reizigersgeneeskundig (huis)arts of de reizigersverpleegkundige voldoet aan deze opleidingseisen kunnen zij zich inschrijven in dit register. Het LCR Kwaliteitsregister is openbaar zodat de reizigers altijd kan zien of ze met een deskundige professional te maken hebben. 

Financiering
Het LCR wordt gefinancierd door opbrengsten uit abonnementsgelden vanuit de sector. Daarnaast ontvangt het LCR subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport voor de uitvoering van de wettelijke taken met betrekking tot certificering Gele Koorts vaccinatiecentra. Het LCR ontvangt geen geld vanuit de farmaceutische industrie. 

Stichting LCR en Bureau LCR

In 2001 zijn de activiteiten van het LCR ondergebracht in een stichting om de onafhankelijke positie van het LCR te waarborgen. Het Bureau LCR is het uitvoerend orgaan van de Stichting LCR. Het landelijk bureau is ondergebracht bij de GGD Amsterdam. Het bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor de (strategische) koers bureau de juiste weg volgt bij het ontwikkelen en uitgeven van landelijke richtlijnen.

LCR-bestuur

  • Mevr. A. de Boer (voorzitter), Directeur Publieke Gezondheid bij GGD Haaglanden, benoemd op voordracht door GGD GHOR Nederland
  • Mw. A. Borst (penningmeester), Directeur bij Corporate Travel Clinic B.V.
  • Dhr. Q. de Mast, Internist-infectioloog bij Radboud UMC, voorzitter Brede Werkgroep Reizigersadvisering, benoemd op bindende voordracht v. BWR
  • Mw. D. Ooms, Arts maatschappij & gezondheid infectieziektebestrijding bij RIVM LCI
  • Dhr. F. Wallis, gepensioneerd (apotheekhoudend) Huisarts te Beetsterzwaag

Ambtelijk secretaris

  • Mw. G. de Leeuw GGD GHOR Nederland.

Adviserende leden

  • Mw. S Ouadhriri, manager afdeling AIZ bij GGD Amsterdam

Medewerkers bureau LCR

  • Jelle Doosje, directeur
  • Eva Lefevre, stafarts
  • Margarita Boering, arts
  • Marita van de Kerkhof, arts
  • Marlies Mensen, arts
  • Liën van Ooijen, verpleegkundig consulent
  • Jaime Jeremias, secretariaat
  • Jaap Jonk, administratief medewerker
  • Elena Dekker, administratief medewerker
  • Tim Pasma, financieel medewerker

Werkgroepen

De LCR-protocollen, richtlijnen, spoedberichten en adviezen worden opgesteld in verschillende werkgroepen. Zo is er een Kleine werkgroep (medisch inhoudelijk), een Malaria werkgroep, een Werkgroep verpleegkundigen reizigersadvisering en een Kwaliteitsconsilium voor artsen en verpleegkundigen. In de werkgroepen participeren experts op het gebied van reizigersgeneeskunde uit heel Nederland, die al dan niet eveneens zitting hebben in de Brede Werkgroep Reizigersadvisering.  

De Brede Werkgroep Reizigersadvisering (BWR) stelt alle protocollen en richtlijnen vast voor de sector. De BWR is breed samengesteld uit een representatieve vertegenwoordiging van de professionals. De LCR-richtlijnen worden uitsluitend gepubliceerd nadat ze door de Brede Werkgroep zijn goedgekeurd. Op deze manier wordt geborgd dat de richtlijnen breed gedragen worden door de beroepsgroep. Vanwege het brede professionele draagvlak beschouwt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de LCR-protocollen als de geldende landelijke reizigersadviezen. Ze voldoen aan de criteria van de Kwaliteitswet Zorginstellingen en zijn medebepalend voor het leveren van verantwoorde zorg op het gebied van de reizigersadvisering.

Leden van de Brede Werkgroep

Q. de Mast,  Arts Radboud Travel Clinic
L.G. Visser, Arts Reispoli Universiteit Leiden & LUMC
R.H.A. Wennekes, Huisarts  Travel Doctor (locatie Maarssen)
B.C.T.M. Schaapveld, Arts Ministerie van Buitenlandse Zaken
H. Brockhoff, Arts GGD Haaglanden (Hoofdlocatie Den Haag)
A.J. Schel, Arts Airport Travel Clinic (hoofdlocatie Schiphol)
Mw. W.L.M. Ruijs, Arts LCI/RIVM
M. van Vugt, Arts AMC Tropencentrum
M.P. Grobusch, Arts AMC/Inwendige Geneeskunde
C. Stijnis, Arts AMC Tropencentrum
A.P.C.C. Hopperus Buma, Arts 
M.W.H. Mattijssen, Arts GGD Gelderland-Zuid (hoofdlocatie)
E. van Nood, Arts Travel Clinic Erasmus MC B.V. (hoofdloc.)
M. Borg, Huisarts
M. Bosschart, Arts GGD Hart voor Brabant
F. Nederlof, Verpleegkundige Vaccinatiecentrum Travel Clinic Oost
E. Lefevre, Stafarts LCR (Beheer)
J. Doosje, LCR (Beheer)
M. van de Kerkhof, Arts LCR/RIVM
M. Boering, Arts LCR
L. van Ooijen, Verpleegkundig consulent LCR