Bof
Laatste update: 28-03-2024
Wat is Bof?
De bof is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus.
Waar komt het voor?
De bof is overal in de wereld. In Nederland worden kinderen tegen bof gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma, maar toch vinden soms uitbraken plaats van de ziekte.
Hoe kun je Bof krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt de ziekte krijgen van iemand die besmet is. Als iemand die besmet is hoest, niest of praat, komen kleine druppels met de bacterie in de lucht. Die kun je inademen, waardoor je ook besmet wordt.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Bof?
Het belangrijkste kenmerk van de bof is de ontsteking van de speekselklier van de wang. De wang is daardoor gezwollen en pijnlijk. Meestal zijn allebei de wangen ontstoken. Soms is maar een wang ontstoken. Ook kun je koorts, spierpijn en oorpijn krijgen. Sommige mensen krijgen encefalitis (hersenontsteking) of worden doof. Mannen kunnen een ontsteking aan de zaadballen krijgen en vrouwen een ontsteking aan de eierstokken. Dit leidt bijna nooit tot onvruchtbaarheid. Ernstige complicaties komen maar heel weinig voor.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Bof krijgt?
De meeste Nederlanders die zijn geboren na 1977 zijn als kind tegen de bof gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma. Ben je niet gevaccineerd en heb je nooit de bof gehad? Dan is het verstandig om je alsnog te laten vaccineren. Dat kun je doen met het zogeheten BMR-vaccin, waarmee je een vaccinatie krijgt tegen de Bof, Mazelen en Rodehond.
De bof is heel besmettelijk. De algemene hygiënische maatregelen zijn daarom niet voldoende, zoals regelmatig je handen wassen. Lees bij het RIVM meer over de bof.