logo

Polio

Laatste update: 04-04-2024

Wat is Polio?

Polio (kinderverlamming) komt door besmetting met het poliovirus.

Waar komt het voor?

Polio komt nog maar in een aantal landen voor doordat de WHO in 1988 een programma heeft opgezet met het doel polio uit te roeien. Op de pagina Advies per Land vind je waar je de ziekte kunt krijgen.

Hoe kun je Polio krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt het virus krijgen van andere mensen, via ontlasting of door eten en drinken dat door ontlasting is besmet.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Polio?

Meestal zijn er geen kenmerken. Soms kun je je grieperig voelen met koorts en moeheid. Bij een klein deel van de besmettingen kan er tijdelijke verlamming in je lichaam optreden. Meestal is dit aan je benen. Maar ook de spieren van de ademhaling kunnen tijdelijk verlamd zijn. Heel soms blijft de verlamming. Dat gebeurt bij één op de tweehonderd mensen die polio krijgen.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Polio krijgt?

De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land geboren zijn, zijn als kind gevaccineerd. In Nederland komt hierdoor polio niet meer voor. Ben je tien jaar of langer geleden gevaccineerd tegen polio? Laat je dan opnieuw vaccineren voordat je reist naar een land waar polio is. Vraag daarom een reizigers vaccinatiebureau of een vaccinatie voor jouw reis nodig is.

Je kunt je laten vaccineren tegen polio met het DTP-vaccin (Difterie, Tetanus en Polio) waarmee je dus tegelijk ook bent beschermd tegen difterie en tetanus. Lees bij het RIVM meer over polio.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.