logo

Buiktyfus

Laatste update: 02-04-2024

Wat is Buiktyfus?

Buiktyfus is een infectie door de bacterie Salmonella typhi.

Waar komt het voor?

Je kunt buiktyfus krijgen in Azië en Afrika. De ziekte komt ook voor in Centraal- en Zuid-Amerika, maar daar is het risico laag. De ziekte komt bijna niet voor in Nederland. Op de pagina Advies per Land vind je waar je de ziekte kunt krijgen.

Hoe kun je Buiktyfus krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt buiktyfus krijgen als je voedsel eet of water drinkt dat is besmet met de bacterie Salmonella typhi. Voedsel of water kan besmet raken doordat de ontlasting van een besmet persoon hierin terecht komt. Dit hoeft niet zichtbaar te zijn. Als een besmet persoon zijn of haar handen niet wast na het toilet en jouw eten klaar maakt, kun je al buiktyfus krijgen. Daarnaast kan je de ziekte krijgen als je iets eet dat niet gaar genoeg is of niet genoeg gekookt is, zoals vlees, kip of eieren. Of als je rauwe melkproducten drinkt. Je kunt als je de ziekte hebt ook andere mensen besmetten.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Buiktyfus?

Bij deze ziekte heb je koorts, hoofdpijn, buikpijn en minder zin om te eten. Soms krijg je diarree, die wordt afgewisseld met verstopping van de darmen. Later kun je suf worden en rode vlekken op je buik krijgen. Je kunt erg ziek zijn en er zelfs aan overlijden.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Buiktyfus krijgt?

Het kan verstandig zijn om een vaccinatie te nemen. Of dat nodig is, hangt af van jouw gezondheid, waar je heen gaat en hoelang je gaat. Vraag daarom bij een reizigers vaccinatiebureau of een vaccinatie voor jouw reis nodig is. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je in Nederland terechtkunt voor advies en vaccinaties.

Een vaccinatie beschermt niet volledig. Je maakt de kans op buiktyfus kleiner met een goede hygiëne, vooral als je eten maakt. Zorg ervoor dat alles zo schoon mogelijk is en dat je regelmatig je handen wast met zeep, zeker nadat je naar de wc bent geweest. Drink alleen gekookt water of water uit flessen en eet voedsel dat goed en schoon is klaargemaakt. In de Algemene reizigersfolder lees je meer over wat je kunt doen. Lees bij het RIVM meer over buiktyfus.
 

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.