Difterie
Laatste update: 28-03-2024
Wat is Difterie?
Difterie (ook wel kroep genoemd) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium diphtheriae.
Waar komt het voor?
Difterie is overal in de wereld een kinderziekte. In landen met een goed vaccinatieprogramma met een hoge vaccinatiegraad kan de ziekte wel uit het buitenland binnenkomen, maar kan die zich niet verspreiden in dat land. Dat is bijvoorbeeld in Nederland zo.
Hoe kun je Difterie krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt de ziekte krijgen van mensen die de difteriebacterie in hun keel of op hun huid hebben. Als zij hoesten kan de bacterie in de lucht terecht komen. Door deze bacterie in te ademen kun je besmet worden. Je kunt ook besmet raken via wondvocht.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Difterie?
De difteriebacterie maakt gifstoffen die je keel dikker maken. Daardoor kun je moeilijk ademhalen. Als de gifstoffen in het bloed komen, kan je hart ontstoken raken. Daaraan kun je overlijden. De bacterie kan ook een ontsteking van de huid veroorzaken. Dat is minder ernstig.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Difterie krijgt?
Vrijwel iedereen die na 1950 in Nederland is geboren, is als kind gevaccineerd tegen difterie. De ziekte komt in Nederland daardoor niet meer voor. Is het langer dan tien jaar geleden dat je voor het laatst gevaccineerd bent? En reis je naar een gebied waar difterie is? Neem dan een herhaalprik of boosterprik. Dat kun je doen met het zogeheten DTP-vaccin, waarmee je een vaccinatie krijgt tegen Difterie, Tetanus en Polio. Vraag advies bij een reizigersvaccinatiebureau bij jou in de buurt. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je in Nederland terechtkunt voor advies en vaccinaties. In de folder Difterie, Tetanus en Polio (DTP) lees je hier meer over.