logo

Chikungunya

Laatste update: 03-07-2025

Wat is Chikungunya?

Chikungunya is een infectieziekte door een virus. De ziekte lijkt veel op dengue (knokkelkoorts).

Waar komt het voor?

Je kunt chikungunya krijgen in stedelijke gebieden in veel landen met een warm of (sub)tropisch klimaat. Op de pagina Advies per Land vind je waar je de ziekte kunt krijgen.

Hoe kun je Chikungunya krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt de ziekte krijgen als je wordt geprikt door een mug met chikungunya. Dat gebeurt vooral overdag tussen zonsopkomst en zonsondergang. Je kunt geen andere mensen besmetten. 


Ben je zwanger? 

Als je zwanger bent kun je het virus, vooral vlak voor of tijdens de bevalling, doorgeven aan je baby. De baby kan dan ernstig ziek worden. Het wordt afgeraden om in het laatste trimester van je zwangerschap te reizen naar een land waar een grote uitbraak van chikungunya is.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Chikungunya?

Chikungunya lijkt erg op griep met koorts, hoofdpijn, spier- en rugpijn, misselijkheid en braken. Ook kun je huiduitslag krijgen en pijn in de gewrichten. Deze ziekteverschijnselen zijn meestal na één week tot drie weken weer weg. Pijn in de gewrichten kan soms echter maanden tot jaren duren. Overlijden komt nauwelijks voor. 


Als je weer beter bent, kun je niet nog een keer ziek worden van het chikungunya-virus.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Chikungunya krijgt?

Muggen die je kunnen besmetten, prikken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is daarom belangrijk dat je overdag muggen op afstand houdt. In de folder Muggenwering op reis en de folder Zika, dengue en chikungunya lees je meer over wat je kunt doen om muggen op afstand te houden.

Sinds april 2025 is er in Nederland een vaccin tegen chikungunya beschikbaar. Voor sommige reizigers kan een vaccinatie tegen chikungunya zinvol zijn. Vraag bij een reizigers vaccinatiebureau wat er voor jou mogelijk is.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.