Hepatitis B
Laatste update: 02-05-2024
Wat is Hepatitis B?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever door het virus hepatitis B.
Waar komt het voor?
Hepatitis B is overal in de wereld, maar vooral in Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Op de pagina Advies per Land vind je waar je de ziekte kunt krijgen.
Hoe kun je Hepatitis B krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt de ziekte op een aantal manieren krijgen, namelijk bij:
- seks zonder bescherming, zoals een condoom;
- contact met bloed (bloed-bloedcontact), bijvoorbeeld via drugsspuiten;
- een medische behandeling die niet steriel is, bijvoorbeeld bij de tandarts;
- het nemen van tatoeages en piercings;
- het scheren met een mesje dat al gebruikt is, bijvoorbeeld bij de kapper.
In landen waar hepatitis B vaker voorkomt, kunnen kinderen het ongemerkt bij de geboorte via hun moeder oplopen. Als je besmet bent, besmet je anderen met seks zonder bescherming of contact met bloed.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Hepatitis B?
Na een infectie hebben mensen vaak geen of weinig klachten, maar kunnen ze wel anderen besmetten. Als je wel klachten krijgt, is dat meestal pas twee tot zes maanden nadat je besmet bent. Je voelt je dan grieperig en soms krijg je ook geelzucht, waarbij je huid en oogwit geel zijn. Sommige mensen die besmet zijn, blijven langdurig besmet. Veel mensen merken daar niets van, maar ze kunnen wel anderen besmetten. Ze hebben ook lang een grotere kans om levercirrose (dat betekent ‘verlittekening van de lever’) of leverkanker te krijgen.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Hepatitis B krijgt?
Ben je lang in een gebied waar veel hepatitis B is? Dan is er een groter risico dat je besmet raakt. In dat geval kun je een vaccin nemen. Vraag bij een reizigersvaccinatiebureau of een vaccinatie voor jouw reis nodig is. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je in Nederland terechtkunt voor advies en vaccinaties.
Volg deze algemene adviezen om ervoor te zorgen dat je geen hepatitis B krijgt. Met deze adviezen bescherm je jezelf niet alleen tegen hepatitis B, maar ook tegen anders soa’s en ziekten die je via bloed kunt krijgen.
- Gebruik als je seks hebt altijd een condoom of beflapje (dat kan ook een opengeknipt condoom zijn). Neem altijd condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn namelijk niet altijd in de goede maat te koop en ook niet altijd betrouwbaar.
- Neem op reis geen piercings of tatoeages.
- Ga voordat je op reis gaat naar de tandarts. Heb je tijdens je reis een tandarts nodig? Probeer dat bezoek dan uit te stellen tot je weer naar je eigen tandarts kunt gaan.
- Probeer geen injectie, infuus of bloedtransfusie te nemen. Je kunt een tropen-EHBO-set meenemen waarin ook naalden zitten.
- Wees extra voorzichtig in het verkeer en bij activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. Zo kun je een onnodige ziekenhuisopname voorkomen.
- Slik de juiste antimalariamiddelen, zodat je de kans op malaria verkleint en hierdoor een kleinere kans hebt om in het ziekenhuis te belanden.
In de folder Hepatitis B lees je meer over deze ziekte.