logo

Mpox uitbraak in verschillende Afrikaanse landen

16-08-2024

Sinds 2023 is er een grote uitbraak van het mpox virus gaande in de Democratische Republiek Congo. Op 14 augustus 2024 heeft de WHO de uitbraak aangemerkt als internationale noodtoestand. De infecties worden veroorzaakt door verschillende varianten (clade 1a & clade 1b) van het mpox virus. Dit zijn andere varianten van het mpox virus dan de variant (clade 2), die in 2022-2023 een uitbraak heeft veroorzaakt in Nederland en andere Westerse landen.

In de afgelopen maanden heeft een nieuw variant (clade 1b) zich verspreid naar omliggende landen waar de ziekte normaal gesproken niet voorkomt: Burundi, Kenia, Rwanda en Uganda. Het aantal mpox infecties in deze landen is op dit moment beperkt. Ook in andere Afrikaanse landen komen verschillende varianten van het mpox virus voor. Mpox komt met name voor in Centraal en West Afrika.

Het risico op mpox is voor de meeste reizigers naar Afrika erg laag. In Nederland is er voor reizigers géén vaccin beschikbaar tegen mpox. Op de pagina Mpox vindt u meer informatie over hoe u mpox kunt voorkomen. 


LCR