Mpox
Laatste update: 27-09-2024
In het kort:
Sinds 2023 is er een uitbraak van het mpox virus gaande in de Democratische Republiek Congo. Het virus heeft zich ook verspreid naar nabijgelegen landen waar de ziekte normaal gesproken niet voorkomt: Burundi, Kenia, Rwanda en Uganda.
Voor het advies per land, zie de landenlijst.
Wat is Mpox?
Mpox wordt veroorzaakt door een virus dat lijkt op het pokkenvirus (variolavirus). Het virus komt voor bij dieren, waarschijnlijk vooral bij knaagdieren, zoals eekhoorns, ratten en muizen. Maar ook mensen kunnen er ziek van worden.
In Suriname en op Aruba, Bonaire en Curaçao noemen mensen de ziekte krentenbaard (impetigo) soms apenpokken. Dat is niet hetzelfde als mpox.
Waar komt het voor?
Je kunt mpox vooral krijgen in landen in West- en Midden-Afrika. In 2022 werd de ziekte ook vastgesteld en verspreid in gebieden waar de ziekte normaal gesproken niet voorkomt, zoals in Europa en Noord-Amerika.
Sinds 2023 is er een uitbraak van het mpox virus gaande in de Democratische Republiek Congo.
Hoe kun je Mpox krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt de ziekte krijgen als je in contact komt met mensen of dieren die het virus hebben. Het virus kan zo in je lichaam komen:
- via huid-op-huidcontact;
- via de slijmvliezen, bijvoorbeeld via de mond;
- via seksueel contact.
Als je mpox hebt, krijg je bultjes of blaasjes. Het vocht dat daaruit komt, is besmettelijk. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via druppels vanuit blaasjes uit de mond. Als deze druppels in de lucht terechtkomen, kun je daardoor mogelijk andere mensen besmetten. De kans om op deze manier de ziekte te verspreiden lijkt op dit moment klein.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Mpox?
Je kunt in het begin algemene klachten krijgen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, rillingen en gezwollen lymfeklieren. Na ongeveer één tot drie dagen komt er huiduitslag bij. Die uitslag begint meestal in het gezicht. Eerst zijn dit vlekken, daarna worden het blaasjes met vocht. Als de blaasjes indrogen, ontstaan korstjes. Die vallen er na twee tot drie weken af.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Mpox krijgt?
- Vermijd huid-op-huidcontact (inclusief seksueel contact) met mensen die ziek zijn of een huiduitslag hebben die lijkt op mpox
- Vermijd contact met dieren, met name knaagdieren.
- Vermijd het aanraken van besmette items zoals beddengoed/kleding.
In Nederland is er momenteel voor reizigers géén vaccin beschikbaar tegen mpox.
Lees op de website van het RIVM meer over mpox.