logo

Zwangere vrouwen

Ben je zwanger of wil je op korte termijn zwanger worden? Ga dan voordat je op reis gaat naar een verre, maar soms ook minder verre bestemming naar een reizigersvaccinatiebureau voor bij jou in de buurt. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je daarvoor in Nederland terechtkunt. In dit onderdeel lees je meer over:

•    Zwangerschap en vaccinaties
•    Zwangerschapswens en vaccinaties
•    Zwangerschap en malaria
•    Zwangerschap en middelen tegen insecten
•    Zwangerschap en het zikavirus

Zie ook de folder Zwanger en reizen.

Zwangerschap en vaccinaties
Ben je zwanger? Vraag dan voordat je op reis gaat naar het buitenland of je misschien risico’s loopt tijdens de reis. Dan kun je er over nadenken of de reis het waard is om die risico’s te nemen voor jou en je ongeboren kind. Veel vaccinaties zijn veilig voor zwangere vrouwen, bijvoorbeeld die tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP), hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus, meningitis, en hondsdolheid.

Vaccins die een levend, verzwakt virus of bacterie bevatten, geven we liever niet aan een zwangere vrouw. Je kunt daarom bijvoorbeeld beter niet het vaccin nemen tegen gele koorts, tuberculose, Bof, Mazelen en Rodehond (BMR) en dengue. Reis je naar een gebied waar je een grote kans hebt om gele koorts te krijgen? Dan krijg je soms wel het vaccin tegen gele koorts, omdat gele koorts een heel gevaarlijke ziekte is voor moeder en kind.

Zwangerschapswens en vaccinaties
Je kunt elke vaccinatie krijgen als je een zwangerschapswens hebt. Wel wordt er geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot één maand na het krijgen van een levend verzwakt vaccin. Dit gaat om het vaccin tegen gele koorts, tuberculose, dengue en Bof, Mazelen en Rodehond (BMR).

Overleg ruim voordat je op reis gaat daarom met je arts of met een reizigersvaccinatiebureau. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je daarvoor in Nederland terechtkunt.

Zwangerschap en malaria
Bij een reis naar een malariagebied zijn er andere adviezen als je zwanger bent. Dat is omdat malaria tijdens de zwangerschap vaak ernstiger (levensbedreigend) kan verlopen. Malaria kan een miskraam of vroeggeboorte tot gevolg hebben. Een reis naar een gebied waar veel malaria voorkomt wordt daarom vaak tijdens de zwangerschap afgeraden.

Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens en ga je naar een gebied waar malaria is? Ga dan eerst altijd voor advies naar een reizigersvaccinatiebureau bij jou in de buurt. Op de pagina Vaccinatie adressen vind je een overzicht van alle plaatsen waar je daarvoor in Nederland terechtkunt.

Met een deskundig adviseur kun je bespreken welke tabletten tegen malaria je mag gebruiken:
•    Mefloquine (Lariam®) mag je tijdens de zwangerschap gebruiken.
•    Chloroquine mag je tijdens de zwangerschap gebruiken, maar die tabletten geven geen goede bescherming in alle gebieden. Er is ook een vorm van malaria waar deze tabletten niet tegen helpen.
•    Atovaquon/proguanil mag je tijdens de zwangerschap alleen bij uitzondering gebruiken. 
•    Doxycycline mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Antimalariamiddelen beschermen echter nooit 100 procent tegen malaria. Pas daarom extra zorgvuldig antimuggenmaatregelen toe. 
De mug die malaria overbrengt steekt vanaf zonsondergang tot zonsopgang (’s avonds en ’s nachts). Slaap daarom onder een geïmpregneerde klamboe. Gebruik ook een muggen-werend middel met maximaal 30 procent DEET op de onbedekte huid. Zie voor meer informatie hierover de folder Muggenwering op reis.

Zwangerschap en middelen tegen insecten
In middelen om insecten op afstand te houden, zoals een verstuiver (spray), zit vaak de stof DEET. Als je zwanger bent, mag je een middel met maximaal 30 procent DEET veilig gebruiken. Het gebruik van een middel met meer dan 30 procent DEET wordt afgeraden. 
Geeft u borstvoeding? Smeer of spray geen DEET op en rond uw tepel(hof). Was ook uw handen voordat u gaat voeden. Zo voorkomt u dat DEET op de mond van uw baby komt.

Van middelen met andere stoffen, zoals Icaridin, weten we niet of ze veilig zijn bij zwangerschap of borstvoeding.  
Van Lemon-Eucalyptus olie is bekend dat het onvoldoende effectief is ter bescherming van insecten en teken die tropische infectieziekten overbrengen zoals malaria.

Zie ook de folder Muggenwering op reis.

Zwangerschap en het zikavirus
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het zikavirus bij het ongeboren kind hersenafwijkingen kan veroorzaken, waaronder microcefalie. Ben je zwanger? Dan kun je volgens de WHO daarom beter niet naar een gebied gaan waar er een grote uitbraak van het zikavirus is. Grote uitbraken van het zikavirus worden gemeld op de pagina Advies per land met een ‘epidemie melding’. Lees bij het RIVM meer over het zikavirus en zwangerschap.