logo

Voorkom vergiftiging door methanol in alcohol op je reis

28-01-2025

In november 2024 zijn in Laos (in Vang Vieng) meerdere toeristen overleden nadat zij met methanol vervuilde alcohol hadden gedronken. Ook zijn er in januari 2025 in Turkije (in Istanbul) zeker dertig mensen overleden aan een methanolvergiftiging. Reizigers worden gewaarschuwd om geen lokaal geproduceerde alcohol te drinken vanwege het risico op een methanolvergiftiging. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert ook om je eten en drinken altijd in de gaten te houden. 

Methanol is kleur- en geurloze, brandbare alcohol. Het wordt onder andere gebruikt voor producten zoals antivries en verfverdunners. In veel landen wordt methanol soms toegevoegd aan lokaal geproduceerde of ‘vervalste’ alcohol. Ook kan er als alcohol lokaal geproduceerd wordt, tijdens het productieproces, methanol ontstaan. 

Het drinken van methanol, zelfs in kleine hoeveelheden, is zeer gevaarlijk. Methanolvergiftiging kan leiden tot coma, blindheid en zelfs de dood. De symptomen verschijnen vaak pas 12 tot 24 uur later en soms zelfs na 48 uur.

Methanolvergiftiging komt het vaakst voor in landen in Azië, met name in Indonesië, India, Cambodja, Vietnam en de Filipijnen. Vind hier via de website van Artsen zonder Grenzen meer informatie over waar methanolvergiftigingen gemeld worden wereldwijd. 

Hoe voorkom ik methanolvergiftiging?

  • Koop alcohol alleen bij betrouwbare bars, hotels en winkels, om er zeker van te zijn dat het veilig is. Check goed of flessen nog verzegeld zijn. Let op onjuiste etiketten of slecht bedrukte flessen, omdat dit kan wijzen op vervalsing.
  • Vermijd het drinken van lokaal geproduceerde (zelfgemaakte) alcohol, omdat dit methanol kan bevatten.
  • Neem geen gratis alcoholische dranken aan.
  • Let goed op je drinken, laat een drankje bijvoorbeeld nooit onbeheerd achter.

Bron: Artsen zonder Grenzen, NOS, ministerie van Buitenlandse Zaken, NOS  UK Health Security Agency. Methanol: general information 


LCR