logo

Ziekte van Weil (leptospirose)

Laatste update: 04-04-2024

Wat is Ziekte van Weil (leptospirose)?

De ziekte van Weil (of: leptospirose) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën (leptospiren).

Waar komt het voor?

De ziekte van Weil is overal in de wereld, maar vooral in de tropen en subtropen. Als het daar een poos hard heeft geregend of na overstromingen komt de ziekte vaker voor. Ook in Nederland kun je deze ziekte oplopen. 

Hoe kun je Ziekte van Weil (leptospirose) krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt de ziekte van Weil krijgen als je in contact komt met urine (plas) of andere lichaamsvloeistoffen van dieren die besmet zijn. Je krijgt de ziekte ook als je in contact komt met water, vochtige grond of eten met urine van dieren die besmet zijn. Vaak raken mensen besmet bij activiteiten als wildwatervaren (raften) en kanoën.

Alle zoogdieren kunnen besmet zijn, maar vooral insecteneters en knaagdieren. De bacterie komt in je lichaam via de huid of slijmvliezen. Mensen kunnen andere mensen besmetten, maar dat gebeurt bijna nooit.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Ziekte van Weil (leptospirose)?

Als je de ziekte hebt, heb je koorts, koude rillingen, hoofdpijn en huiduitslag. Meestal is de ziekte van Weil niet zo erg, maar soms is de ziekte ernstiger, en heb je klachten aan je hart, longen, nieren en lever.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Ziekte van Weil (leptospirose) krijgt?

Er is voor reizigers geen vaccinatie beschikbaar tegen de ziekte van Weil. Probeer geen contact te hebben met door urine besmet water of besmette modder en vochtige grond. Doe niet mee met activiteiten in zoet water dat besmet is of in modder die besmet is. Je moet de ziekte van Weil zo snel mogelijk laten behandelen. Lees bij het RIVM meer over de ziekte van Weil.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.