logo

Hoogteziekte

Laatste update: 14-12-2023

Wat is Hoogteziekte?

Stijg je te snel naar grote hoogte, zonder te acclimatiseren dan kun je hoogteziekte krijgen. Het lichaam krijgt dan niet voldoende tijd om zich aan het lage zuurstofgehalte in de lucht aan te passen.

Waar komt het voor?

Je krijgt hoogteziekte als je in de bergen te snel stijgt. Je lichaam krijgt dan niet voldoende tijd om zich aan te passen aan de ijle lucht. IJle lucht is lucht waarin weinig zuurstof zit. Dat gebeurt meestal pas boven de 2500 meter.

Hoe kun je Hoogteziekte krijgen en hoe besmet je anderen?

Je krijgt hoogteziekte doordat er te weinig zuurstof in de lucht zit voor het lichaam om goed te werken. Of je hoogteziekte krijgt, verschilt per persoon en heeft niet te maken met hoe fit je bent. Heb je eerder hoogteziekte gehad, dan is er een grotere kans dat je er nog een keer last van krijgt.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Hoogteziekte?

Er zijn twee vormen van hoogteziekte: een milde en een ernstige.

  • De milde vorm van hoogteziekte krijg je een paar uur of een dag nadat je op grote hoogte bent aangekomen. Je hebt moeite met ademen (je bent kortademig), hebt hoofdpijn, bent misselijk en moet overgeven. Je hebt last van duizeligheid en voelt je zwak. Die klachten duren meestal een paar dagen, maar deze milde vorm kan ook overgaan in de ernstige vorm.
  • Bij de ernstige vorm van hoogteziekte worden de hoofdpijn en kortademigheid erger. Je hebt er ook last van als je rust, vooral in de nacht. Je kunt zo zwak worden, dat je hulp nodig hebt bij het aankleden en eten. Als je loopt, kan het lijken alsof je dronken bent. Laat je je nu niet behandelen door een zorgverlener, dan kun je vocht in de longen en hersenen krijgen (long- en hersenoedeem), in coma raken en overlijden.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Hoogteziekte krijgt?

Je kunt het risico op hoogteziekte zo kleiner maken:

  • Stijg langzaam naar een hoogte boven de 2500 meter.
  • Laat je lichaam twee dagen wennen (acclimatiseren) als je hoger dan 2500 meter stijgt.
  • Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.
  • Slaap bij voorkeur niet meer dan 300 meter hoger dan de nacht ervoor.
  • In overleg met een arts kun je een middel gebruiken om makkelijker te acclimatiseren. Dit middel (acetazolamide) is voor als je eerder hoogteziekte hebt gehad of als je plotseling moet stijgen naar een slaaphoogte boven de 3500 meter, zonder dat je kunt acclimatiseren.

Bij de milde vorm van hoogteziekte is de oplossing eenvoudig: stijg niet verder of daal af. Doe dat als je niet binnen een paar dagen beter wordt, of als de ziekte juist erger wordt. Tegen de hoofdpijn kun je paracetamol gebruiken. Bij de ernstige vorm van hoogteziekte moet je meteen afdalen. Daarmee kun je je leven redden. Daarnaast kan een zorgverlener je medicijnen of zuurstof geven. In de folder Hoogteziekte lees je meer over deze ziekte.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.