Lassakoorts
Laatste update: 01-12-2023
Wat is Lassakoorts?
Lassakoorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus.
Waar komt het voor?
Je kunt lassakoorts krijgen in een aantal landen in West-Afrika.
Hoe kun je Lassakoorts krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt het lassavirus krijgen via de lucht of door rechtstreeks contact met uitwerpselen van een veeltepelmuis (Mastomys natalensis) die is besmet. En ook door dieren te eten die zijn besmet. De veeltepelmuis wordt er zelf niet ziek van. Als je besmet bent, kun je andere mensen besmetten. Meestal gebeurt dat door rechtstreeks contact met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine (plas), speeksel en braaksel (kots). Je kunt iemand ook besmetten door seksueel contact te hebben met iemand zonder bescherming, zoals een condoom.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Lassakoorts?
Met lassakoorts heb je klachten als hoofpijn, koorts en hoesten. De klachten kunnen ook erger zijn, zoals bloedingen in bijvoorbeeld het maag-darmkanaal, tandvlees, ogen of neus, of moeite met ademhalen, steeds overgeven, een gezicht dat dik wordt en shock. Ook kun je doof worden, of zelfs overlijden aan de ziekte. Bij zwangere vrouwen en jonge baby’s is de kans groter dat de ziekte ernstig is. Van de mensen die ernstig ziek worden, overlijdt 15 tot 20 procent.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Lassakoorts krijgt?
Er is geen vaccin tegen lassakoorts. Probeer niet in contact te komen met veeltepelmuizen en hun ontlasting. Probeer ook niet in contact te komen met mensen die besmet zijn. En ga snel naar een arts als je denkt dat je besmet bent, want als je op tijd wordt behandeld, kan dat je leven redden.