Hantavirus
Laatste update: 28-03-2024
Wat is Hantavirus?
Hantavirus is een infectieziekte door het hantavirus.
Waar komt het voor?
Het hantavirus is overal in de wereld, heel soms ook in Nederland.
Hoe kun je Hantavirus krijgen en hoe besmet je anderen?
Je kunt het hantavirus krijgen als je in contact komt met urine, ontlasting of speeksel van knaagdieren die besmet zijn. Het virus kan in opgedroogde urine, ontlasting of speeksel nog twee weken blijven leven. Tijdens het schoonmaken kunnen virusdeeltjes in de lucht komen en kun je door inademing van deze virusdeeltjes besmet raken. Ook kun je besmet raken via beten van besmette knaagdieren en door het eten van voedsel dat door knaagdieren is besmet. Die knaagdieren worden zelf niet ziek van het virus. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Hantavirus?
Als je besmet raakt met het hantavirus, krijg je een griepachtig beeld. Je kan koorts krijgen, voelt je hangerig en hebt hoofdpijn. Na drie of vier dagen wordt je misselijk en moet je overgeven. Je hebt buikpijn en rugpijn. Daarna word je beter of krijg je juist problemen met je nieren of longen.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Hantavirus krijgt?
Er is geen vaccin tegen het hantavirus. Zorg ervoor dat je niet in contact komt met knaagdieren en met iets wat door een knaagdier besmet kan zijn. Pas ook op met schoonmaken in bijvoorbeeld schuren waar knaagdieren kunnen komen, want bij het schoonmaken kunnen virusdeeltjes in de lucht komen. Lees bij het RIVM meer over het hantavirus.