logo

Kinkhoest

Laatste update: 04-04-2024

Wat is Kinkhoest?

Kinkhoest is een infectieziekte van de keel, luchtpijp en neus, door de bacterie Bordetella pertussis.

Waar komt het voor?

Kinkhoest is overal in de wereld. In Nederland worden kinderen tegen kinkhoest gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma. Toch komt de ziekte soms nog in Nederland voor.

Hoe kun je Kinkhoest krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt de ziekte krijgen van iemand die besmet is. Als iemand die besmet is hoest, niest of praat, komen kleine druppels met de bacterie in de lucht. Die kun je inademen, waardoor je ook besmet wordt. Het duurt daarna een tot drie weken voordat je klachten krijgt.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Kinkhoest?

Als je kinkhoest hebt, heb je koorts, ben je verkouden en heb je een droge hoest (kinkhoest betekent ‘kuchhoest’). Na ongeveer twee weken worden de hoestbuien erger. Vooral in de nacht adem je daarbij met een gierende inademing en geef je slijm op. Door de hoestbuien kun je benauwd of blauw worden en moet je soms overgeven. Kinkhoest gaat over het algemeen vanzelf over. Het duurt soms wel een paar maanden. 

Let op! Vooral voor kinderen onder de 1 jaar, die nog niet alle prikken tegen kinkhoest hebben gehad kan deze ziekte gevaarlijk zijn. Baby’s met kinkhoest worden daarom vaak opgenomen in het ziekenhuis. Jongeren en volwassenen worden niet erg ziek van kinkhoest.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Kinkhoest krijgt?

De meeste Nederlanders die zijn geboren na 1953 zijn als kind tegen kinkhoest gevaccineerd met het DKTP-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. Met dit vaccin wordt je ook beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Na vaccinatie of wanneer je al eerder kinkhoest hebt gehad zijn de symptomen minder ernstig. 

Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje, gooi dat weg na gebruik en was vervolgens je handen met zeep. Lees bij het RIVM meer over kinkhoest.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.