logo

Hiv/aids

Laatste update: 04-04-2024

Wat is Hiv/aids?

Van het virus hiv (humaan immunodeficiëntievirus) kun je aids krijgen (acquired immune deficiency syndrome). Het virus maakt cellen kapot die belangrijk zijn voor je afweer tegen ziekten.

Waar komt het voor?

Hiv/aids is overal in de wereld. In Europa en Noord-Amerika hebben vooral bepaalde groepen hiv/aids, bijvoorbeeld mensen die verslaafd zijn aan drugs of mannen die met verschillende mannen seks hebben zonder zich te beschermen. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribisch gebied hebben meer heteroseksuele mensen hiv/aids dan in Nederland.

Hoe kun je Hiv/aids krijgen en hoe besmet je anderen?

Je kunt hiv/aids krijgen of er iemand mee besmetten bij contact met bloed (bloed-bloedcontact) of als je seks hebt zonder bescherming.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Hiv/aids?

Als je besmet bent met hiv, wordt je afweer slechter. Daardoor kun je ziek worden van virussen en bacteriën waar je anders niet ziek van zou worden.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Hiv/aids krijgt?

Volg deze algemene adviezen om ervoor te zorgen dat je geen hiv/aids krijgt. Met deze adviezen bescherm je jezelf niet alleen tegen hiv/aids, maar ook tegen anders soa’s en ziekten die je via bloed kunt krijgen.

  • Gebruik als je seks hebt altijd een condoom of beflapje (dat kan ook een opengeknipt condoom zijn). Neem altijd condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn namelijk niet altijd in de goede maat te koop en ook niet altijd betrouwbaar.
  • Neem op reis geen piercings of tatoeages.
  • Ga voordat je op reis gaat naar de tandarts. Heb je tijdens je reis een tandarts nodig? Probeer dat bezoek dan uit te stellen tot je weer naar je eigen tandarts kunt gaan.
  • Probeer geen injectie, infuus of bloedtransfusie te nemen.
  •  Wees extra voorzichtig in het verkeer en bij activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. Zo kun je een onnodige ziekenhuisopname voorkomen.
  • Slik de juiste antimalariamiddelen, zodat je de kans op malaria verkleint en hierdoor een kleinere kans hebt om in het ziekenhuis te belanden.

Lees bij het RIVM meer over hiv. En er is informatie beschikbaar op Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.