logo

Reizigersdiarree

Laatste update: 23-11-2023

Wat is Reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is de ziekte die reizigers het vaakst krijgen. Bijna één op drie reizigers krijgt hier last van.

Waar komt het voor?

Je kunt reizigersdiarree krijgen in het buitenland, vooral in minder ontwikkelde landen. 

Hoe kun je Reizigersdiarree krijgen en hoe besmet je anderen?

Reizigersdiarree krijg je meestal door voedsel te eten of water te drinken dat besmet is met één of meerdere bacteriën. Je krijgt de ziekte meestal door de darmbacterie E. coli. Je kunt soms ook andere mensen besmetten.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Reizigersdiarree?

De ziekte kenmerkt zich door waterdunne ontlasting, die soms gepaard gaat met buikkrampen, braken, misselijkheid en koorts. In het algemeen is de ziekte niet zo erg en gaat de ziekte binnen drie tot vijf dagen over. Kleine kinderen en oudere mensen met diarree lopen een groter risico om uit te drogen.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Reizigersdiarree krijgt?

Je maakt de kans op reizigersdiarree kleiner met een goede hygiëne. Zorg ervoor dat alles zo schoon mogelijk is en dat je regelmatig je handen wast met zeep, zeker nadat je naar de wc bent geweest. Drink alleen gekookt water of water uit flessen en eet voedsel dat goed en schoon is klaargemaakt. Om uitdroging tegen te gaan, kun je ORS nemen. ORS (oral rehydration salts of solution) is een mengsel van zout en suiker, en is verpakt in zakjes of in een bruistablet. Je lost het op in lauw water dat je eerst hebt gekookt, en drinkt dat op. Als je naar het buitenland reist, is het verstandig ORS mee te nemen. Je koopt ORS in Nederland bij de apotheek of drogist.

Ben je volwassen en gezond, en heb je last van waterige diarree? Dan kun je het middel loperamide gebruiken, zodat je minder vaak naar de wc hoeft. Je kunt loperamide in Nederland zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Lees voordat je loperamide gebruikt eerst de bijsluiter om na te gaan of je het middel mag gebruiken.

Heb je niet alleen diarree, maar ook koorts, bloed bij de ontlasting of uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, veel dorst, sufheid)? Ga dan naar een arts.

In de folder Reizigersdiarree lees je meer over deze ziekte.

Persoonlijk advies

Maak een afspraak bij een vaccinatie/advies centrum voor persoonlijk advies.