Schistosomiasis
Laatste update: 04-12-2023
Wat is Schistosomiasis?
Schistosomiasis (eerst ook bilharzia genoemd) is een infectie met een parasitaire worm. Daar zijn er vijf van: Schistosoma mansoni, Schistosoma haematobium, Schistosoma japonicum, Schistosoma intercalatum en Schistosoma mekong.
Waar komt het voor?
Je kunt schistosomiasis krijgen van zoet water in de tropen en subtropen. Op de pagina Advies per land vind je waar je de ziekte kunt krijgen.
Hoe kun je Schistosomiasis krijgen en hoe besmet je anderen?
De larve van de worm komt het lichaam binnen door de huid. In de bloedvaten van de darm of blaas worden de larven volwassen en leggen ze eieren. Je kunt geen andere mensen besmetten.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van Schistosomiasis?
Soms merk je niets van de worm, soms pas maanden tot jaren nadat je de parasiet hebt gekregen. Het verschilt per persoon wat de kenmerken zijn. Als de larve door de huid gaat, kun je daar jeukende huiduitslag van krijgen. Na een paar weken kun je koorts krijgen. Verder kun je last hebben van rugpijn, buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting of urine (plas), of heb je verlammingen. Dat komt door reacties op de ontstekingen die ontstaan op de plaats waar de wormen eieren hebben gelegd.
Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je geen Schistosomiasis krijgt?
Je kunt je niet laten vaccineren tegen schistosomiasis, maar er zijn wel tabletten om de ziekte te behandelen. Zorg ervoor dat je niet in contact komt met zoet oppervlaktewater. Chloorbaden en de zee zijn wel veilig. In de folder Schistosomiasis lees je meer over deze ziekte.