Home LCR

Fotobalk.jpg


Sommige ziekten die door seksueel contact worden overgedragen, worden ook via bloed-bloedcontact overgedragen. Berucht zijn tatoeages en piercings, maar ook bij de kapper (scheren met een gebruikt mesje) of bij de tandarts (niet-steriele medische ingrepen) kunnen ziekten als hepatitis B, hepatitis C en hiv worden overgedragen.

Verspreiding
In minder ontwikkelde landen zijn er meer mensen die deze virussen bij zich dragen en wordt vaker niet hygiënisch gewerkt, waardoor het risico op deze ziekten of huidinfecties erg groot kan zijn.

 

HEPATITIS C


Wat is hepatitis C?
Hepatitis C is een infectieziekte van de lever veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV).


Waar komt hepatitis C voor?

De ziekte komt wereldwijd voor. In Zuidoost Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara en in Egypte komt de ziekte het meest voor. In Noordwest Europa komt de ziekte het minst vaak voor.


Hoe kunt u hepatitis C krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Het virus wordt overgedragen via besmet bloed. Besmetting kan plaatsvinden door gebruik van niet-steriele naalden bij injecties, door bloedtransfusies, piercings, tatoeages, acupunctuur, gemeenschappelijk gebruik van scheerapparaten of tandenborstels en contact met besmet bloed bij verwondingen van de huid. De kans om hepatitis C te krijgen via heteroseksueel contact is heel klein. Het risico voor reizigers is meestal uiterst klein, hoewel de kans op hepatitis C in niet-Westerse landen groter is dan in Nederland, aangezien vaak meer mensen drager zijn en de hygiëne slechter is.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van hepatitis C?
Een hepatitis C infectie verloopt bijna altijd ongemerkt. Een klein deel rapporteert vermoeidheid, griepachtige symptomen, misselijkheid, braken, donkere urine en/of ontkleurde ontlasting, pijn in de rechter bovenbuik en soms kunnen het oogwit en de huid een gele kleur krijgen. Zonder adequate behandeling kan de ziekte chronisch worden. Omdat de meeste infecties ongemerkt verlopen weten de meeste mensen die het virus bij zich dragen niet dat ze drager zijn.


Wat kunt u zelf doen om hepatitis C te voorkomen?

Vaccinatie tegen hepatitis C is nog niet mogelijk. Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten vormen de belangrijkste infectiebronnen voor hepatitis C. Hepatitis C kan worden voorkomen door hygiënische maatregelen en het vermijden van risicovol gedrag. Onder risicovol gedrag wordt verstaan:

- Mensen die drugs spuiten en vuile naalden gebruiken
- Mannen met hiv die seks hebben met mannen
- Medische personeel die veel invasieve handelingen verrichten
- Mensen die niet getest bloed of niet geteste bloedproducten ontvangen.

Als u denkt risico te hebben gelopen is het verstandig dit aan de huisarts te melden. Voor meer informatie over hepatitis C, klik hier.  


Klik hier voor meer informatie over Hepatitis B en Hiv/AIDS.