Home LCR

Fotobalk.jpgEBOLA en MARBURG


Wat zijn ebola en marburg?

Ebola en marburg zijn zeldzame ernstige infectieziekten met vaak een dodelijke afloop die worden veroorzaakt door respectievelijk het ebolavirus en het marburgvirus.  


Waar komen ebola en marburg voor?

Ebola en marburg komen voor in afgelegen dorpen gelegen in de buurt van tropische regenwouden in Midden- en West-Afrika.  


Hoe kunt u ebola en m
arburg krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De virussen worden overgebracht door contact met (al dan niet overleden) besmette personen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals urine, braaksel of speeksel). U kunt de ziekten ook oplopen door contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van levende of dode wilde dieren zoals apen, vleermuizen of bosantilopen. Dit kan dus ook door het eten van rauw vlees van deze besmette wilde dieren  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van ebola en marburg?
De eerste symptomen zijn koorts, zwakte, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Dit wordt gevolgd door braken, diarree, huiduitslag en lever- en nierstoornissen. Bij sommigen patiënten doen zich ook hevige inwendige en uitwendige bloedingen voor waarbij meerdere organen ernstig worden aangetast.  


Wat kunt u zelf doen om ebola en marburg te voorkomen?

  • Vermijd direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette en zieke personen en dieren.
  • Vermijd onbeschermd seksueel contact met mensen die recent een ebola of marburg infectie hebben doorgemaakt.
  • Eet geen “bushmeat” Er bestaat geen vaccin of behandeling voor de ziekte  

Voor meer informatie over ebola, klik hier.

 

LEGIONELLA (veteranenziekte)


Wat is legionella?
De veteranenziekte is een longontsteking, veroorzaakt door legionella bacteriën die in leidingwater worden aangetroffen. Deze bacteriën gedijen zeer goed in water met temperaturen van 30-40°C.  


Waar komt legionella voor?

Legionella komt in de hele wereld voor. De ziekte wordt in Nederland geregeld waargenomen bij toeristen die hebben gelogeerd in hotels in landen rond de Middellandse Zee.  


Hoe kunt u legionella krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Mensen lopen de ziekte op door besmet verneveld water, bijvoorbeeld van een douche of een fontein, in te ademen. Van het drinken van besmet water kan men geen legionella krijgen. Vooral personen met verminderde weerstand lopen risico. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van legionella?
Legionella veroorzaakt een longontsteking met hoge koorts en een droge, meestal niet productieve, hoest.


Wat kunt u zelf doen om legionella te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar tegen legionella. Op reis kunt u waterleidingen waarvan u denkt dat ze enkele weken niet zijn gebruikt eerst goed doorspoelen. Kranen kunt u doorspoelen door twee minuten koud water en twee minuten warm water door te laten lopen. Ventileer de doucheruimte tijdens dit spoelen. Om inademing van verneveld water tijdens het doorspoelen te voorkomen kunt u het beste de douchekop onderdompelen in een emmer water of in de wasbak met de stop erin. Is dit niet mogelijk? Houd dan de douchekop dicht bij het afvoerputje. Als de diagnose snel wordt gesteld is de ziekte goed te behandelen met antibiotica. Voor meer informatie over legionella, klik hier   


LEISHMANIASIS


Wat is leishmaniasis?

De ziekte leishmaniasis wordt door Leishmaniae parasieten veroorzaakt. Er zijn meer dan twintig soorten Leishmaniae bekend die bij mensen een infectie kunnen veroorzaken.  


Waar komt leishmaniasis voor?

Leishmaniasis komt wereldwijd voor, vooral in tropische gebieden en landen rond de Middellandse Zee.  


Hoe kunt u
leishmaniasis krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De parasieten worden door een zandvlieg van dier op mens en van mens op mens overgedragen. Afhankelijk van de locatie kunnen honden, vossen, wolven, hazen en diverse knaagdieren de ziekte overbrengen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van leishmaniasis?
Er zijn verschillende soorten uitingen van de ziekte, afhankelijk van de soort parasiet. Leishmaniasis kan zich uiten in huidklachten, in een beschadiging van de slijmvliezen of beschadiging van de inwendige organen. Bij beschadiging van alleen de huid is de ziekte niet dodelijk en gaat het vanzelf over, deze vorm wordt bij voorkeur alsnog behandeld met lokale behandeling. De andere twee vormen kunnen dodelijk zijn indien onbehandeld.  


Wat kunt u zelf doen om leishmaniasis te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. De zandvliegen zijn vooral actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Beschermende kleding, insectenwerende middelen en klamboes kunnen helpen de vliegen op afstand te houden. Bescherm honden of katten ook tegen infectie via zandvliegen, dit kan met een speciale band of met topicale druppels. Voor meer informatie over Leishmaniasis klik hier.


LEPTOSPIROSE (ziekte van Weil)


Wat is leptospirose?

Leptospirose is een bacteriële infectieziekte (leptospiren).  


Waar komt leptospirose voor?

Leptospirose komt over de hele wereld voor, vooral in tropische gebieden. Na periodes van hevige regenval en overstromingen worden vaak meer gevallen gemeld.


Hoe kunt u leptospirose krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Leptospirose is een ziekte die op de mens wordt overgedragen door contact met urine of andere lichaamsvloeistoffen van besmette dieren of door contact met water, vochtige grond of voedsel besmet met de urine van besmette dieren. In principe kunnen alle zoogdieren de bacterie bij zich dragen, maar vooral insecteneters en knaagdieren. De bacterie komt het lichaam in via de huid of slijmvliezen. De ziekte wordt bijna nooit van mens op mens overgedragen. Ziektegevallen worden vaak gemeld na recreatieve activiteiten zoals raften en kanoën.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van leptospirose?
De ziekte verloopt in de meeste gevallen mild, maar kan ook een ernstiger verloop hebben. Symptomen zijn onder andere koorts, koude rillingen, hoofdpijn en huiduitslag. In ernstige gevallen kunnen ook hart, longen, nieren en lever aangedaan zijn.


Wat kunt u zelf doen om leptospirose te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Vermijd contact met mogelijk door urine besmet water, modder en vochtige grond. Neem geen deel aan activiteiten in zoet water en modder die besmet kan zijn. Leptospirose moet zo spoedig mogelijk worden behandeld. Voor meer informatie over leptospirose, klik hier

 

MELIOIDOSE 


Wat is melioidose?
De aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie Burkholderia pseudomallei die in water en vochtige grond voorkomt.  


Waar komt melioidose voor?

Melioidose komt voornamelijk voor in landen in Zuidoost Azië en het noorden van Australië.


Hoe kunt u melioidose krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Besmetting vindt plaats door direct contact met besmet water en vochtige grond. Dit kan via wonden of door inademing of inslikken van de bacterie. Er zijn gevallen beschreven van mens op mens overdracht. De kans hierop is echter heel klein.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van
melioidose?
Melioidose is een ziekte die vooral bij mensen met een verminderde afweer of onderliggende aandoening klachten kan veroorzaken. Afhankelijk van hoe de ziekte wordt opgelopen kunnen de symptomen verschillen van kortademigheid en hoesten tot slecht genezende wonden en onbegrepen koorts.


Wat kunt u zelf doen om melioidose
te voorkomen?
Er is geen vaccinatie tegen melioidose. Om de ziekte te voorkomen moet men in gebieden waar de ziekte vóórkomt contact met modder, vochtige grond en oppervlaktewater vermijden. Melioidose kan behandeld worden met langdurig gebruik van antibiotica.    

 

MERS-cov

 

Wat is MERS-cov?
MERS-cov staat voor ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’. Het is een vrij nieuw coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt in Saoedi-Arabië.  


Waar komt MERS-cov voor?

Sinds september 2012 is er een uitbraak gaande in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Jordanië).


Hoe kunt u MERS-cov krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Het is nog niet bekend hoe mensen precies besmet worden. Er zijn aanwijzingen dat de dromedaris het virus bij zich kan hebben en het ook kan overdragen naar mensen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats.  


W
at zijn de ziekteverschijnselen van MERS-cov?
Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Vaak gaat het dan om verkoudheidsklachten. MERS-cov is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven met zeer ernstige luchtwegklachten. Klachten zijn onder andere: koorts, hoesten, kortademigheid, ademhalingsproblemen en soms diarree. Vooral mensen met een zwakkere gezondheid (bijvoorbeeld door suikerziekte, nierziekten, longziekten of immuunstoornissen) kunnen ernstig ziek worden en zelfs aan MERS-cov overlijden.


Wat kunt u zelf doen om MERS-cov te voorkomen?

Maatregelen die u kunt nemen om de kans op besmetting te verminderen:

  • Vermijd zoveel mogelijk contact met boerderijen, huisdieren en wilde dieren (vooral dromedarissen).
  • Vaak handenwassen met zeep
  • Hygiënisch omgaan met eten: geen rauw voedsel eten, alles goed verhitten, geen rauwe melk drinken (vooral niet van dromedarissen), fruit en groente wassen met gekookt of flessen water. 
  • Persoonlijke hygiëne in acht nemen.  


Voor meer informatie over MERS-cov klik hier.

 

PEST


Wat is de pest?

De pest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Er worden drie verschillende vormen van pest onderscheiden: builenpest, longpest en sepsis (bloedvergiftiging). Deze vormen worden alle drie door dezelfde bacterie veroorzaakt. Het is afhankelijk van de wijze van besmetting welke vorm iemand oploopt.  


Waar komt de pest voor?

De pest komt voor in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.  


Hoe kunt u
de pest krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Mensen worden meestal besmet wanneer zij worden gebeten door een besmette vlo, maar kunnen ook door contact met besmette (knaag)dieren of mensen worden besmet. De ziekte kan ook overgedragen worden van mens op mens. Iemand kan via inademing van de bacterie door hoesten of niezen longpest oplopen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van de pest?
De builenpest is de meest voorkomende vorm, klachten zijn koorts, koude rillingen en hoofdpijn gevolgd door pijnlijke builen in de liezen, oksels of in de hals. Zonder behandeling kan bloedvergiftiging ontstaan. Sepsis (bloedvergiftiging) kan ook ontstaan zonder builenpest. Bijna iedereen die geen behandeling krijgt overlijdt als gevolg van deze vorm. De meest ernstige vorm is longpest. De klachten passen bij een ernstige longontsteking. Er kunnen ook maag- darmklachten ontstaan.  


Wat kunt u zelf doen om de pest te voorkomen?

Vermijdt contact met zieke of dode (knaag)dieren en pas vlooienbestrijding toe bij huisdieren. Er is geen vaccin tegen de pest beschikbaar.   


RIFT VALLEY KOORTS


Wat is Rift Valley koorts?
Rift Valley Koorts is een virusinfectie die vooral voorkomt bij dieren maar soms ook mensen kan infecteren.


Waar komt Rift Valley koorts voor?
Rift Valley koorts komt voor in Afrika en het Midden Oosten.  


Hoe kunt u Rift Valley koorts krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Besmetting van mensen vindt vooral plaats door contact met bloed, lichaamsvloeistoffen of weefsel van besmette dieren maar kan ook worden overgedragen door een beet van een besmette mug. De infectieziekte wordt niet van mens op mens overgedragen. Besmettingen bij mensen worden meestal vooraf gegaan door uitbraken onder dieren.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van Rift Valley koorts?
Meestal verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen met koorts en leverafwijkingen. Soms kan er ook sprake zijn van lichtschuwheid en nekstijfheid, maar deze klachten verdwijnen vaak vanzelf na een aantal dagen. Een klein deel van de patiënten ontwikkelt de ernstige vorm die beschadigingen aan het oog, een hersen(vlies)ontsteking of ernstige bloedingen kan veroorzaken. Deze vorm kan dodelijk zijn. 


Wat kunt u zelf doen om Rift Valley koorts te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Het risico voor reizigers om de ziekte op te lopen is uiterst klein. Rift Valley Koorts wordt niet van mens op mens overgedragen. Vermijd contact met vee en rauwe vlees-, bloed- en melkproducten en bescherm uzelf tegen muggenbeten.     

 

SCHISTOSOMIASIS  


Wat is schistosomiasis?
Schistosomiasis (vroeger bilharzia genoemd) is een infectie met een van de volgende parasitaire wormen Schistosoma mansoni, S. haematobium of S. japonicum S. intercalatum, S. mekong. 


Waar komt schistosomiasis voor?

De wormen bevinden zich in zoet water in (sub)tropische gebieden. Zie advies per land.
Hoe kunt u schistosomiasis krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

De larve van de worm dringt de huid binnen. In de bloedvaten van de darm of blaas ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen en leggen hier eieren.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van schistosomiasis?
De ziekteverschijnselen zijn sterk afhankelijk van het stadium van de infectie. Het kan geheel ongemerkt verlopen of pas na maanden tot jaren tot klinische symptomen leiden waarbij de ernst individueel sterk kan verschillen. Bij het binnendringen van de larven door de huid kan hevige jeukende huiduitslag ontstaan, na een aantal weken kan er koorts ontstaan. Buikpijn, diarree, rugpijn, bloed bij de ontlasting of urine en verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan als gevolg van ontstekingsreacties afhankelijk van waar de wormeieren zich bevinden.  


Wat kunt u zelf doen om schistosomiasis te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Vermijd elk contact met zoet oppervlaktewater. Chloorbaden en de zee zijn wel veilig. De ziekte kan met medicijnen worden behandeld.  

Zie ook de folder over Schistosomiasis.

 

SLAAPZIEKTE (AFRIKAANSE TRYPANOSOMIASIS)


Wat is slaapziekte?

Afrikaanse Trypanosomiasis, de slaapziekte, is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosomiasis brucei. De ziekte is verwant aan de ziekte van Chagas (Amerikaanse trypanosomiasis) en veroorzaakt soortgelijke symptomen.  


Waar komt slaapziekte voor?

De ziekte komt voor in sub-Sahara Afrika.  


Hoe kunt u
slaapziekte krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De parasiet wordt overgedragen naar de mens door een steek van een besmette tseetsee-vlieg. De vlieg komt alleen voor in sub-Sahara Afrika. Dieren en mensen kunnen het reservoir zijn, afhankelijk van het type parasiet. De infectieziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van slaapziekte?

De steek van de vlieg is zeer pijnlijk. Op de gestoken plek komt een grote rode en open zweer. Daarnaast kan er koorts, hoofdpijn, zwakte, opgezette lymfeklieren, spier- en gewrichtspijn met als complicaties o.a. verwardheid, persoonlijkheidsveranderingen en andere neurologische klachten zoals gedeeltelijke verlammingen of moeite met lopen, sufheid, bewusteloosheid (= coma) optreden. De ziekte is te genezen met medicatie maar dodelijk als deze onbehandeld blijft.  


Wat kunt u zelf doen om slaapziekte te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. De vliegen steken gedurende de dag. Draag overdag beschermende kleding zonder felle kleuren, gebruik in risicogebieden insectenwerende middelen met DEET (zie folder), slaap onder een muskietennet, rijd niet in open voertuigen (opwaaiend stof trekt Tseetsee-vliegen aan), mijd struikgewas (tseetsee-vliegen slapen in struiken op het heetst van de dag, maar gaan steken als ze worden gestoord). 

 

TETANUS


Wat is tetanus?
Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani die in aarde en straatvuil voorkomt.


Waar komt tetanus voor?

Tetanus komt overal ter wereld voor dus ook in Nederland.  


Hoe kunt u tetanus krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De bacterie wordt meestal overgedragen via een verwonding maar kan ook via slijmvliezen binnendringen. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van tetanus?
Wanneer de bacterie in een wond komt, kan deze gifstoffen uitscheiden. Daardoor kunnen in het hele lichaam spierkrampen optreden. Als ook de ademhalingsspieren zijn aangedaan bestaat een risico op overlijden. 


Wat kunt je zelf doen om tetanus te voorkomen?

De meeste mensen die geboren zijn na 1950 in Nederland of een ander westers land zijn als kind gevaccineerd. Om optimaal beschermd te blijven is het noodzakelijk om u elke tien jaar tegen tetanus te laten vaccineren. U kunt zich vaccineren tegen tetanus met het DTP-vaccin. Dit is een combinatievaccin waarmee u ook wordt beschermd tegen de difterie en polio. Het maken van een reis is naast een verwonding vaak het moment om de immunisatie tegen tetanus te boordelen. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd. Voor meer informatie over tetanus, klik hier   

 

ZIEKTE VAN CHAGAS (AMERIKAANSE TRYPANOSOMIASIS)


Wat is de ziekte van Chagas?

De ziekte van Chagas is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma cruzi. De ziekte is verwant aan de slaapziekte (Afrikaanse trypanosomiasis) en veroorzaakt soortgelijke symptomen.  


Waar komt de ziekte van Chagas voor?

De ziekte van Chagas komt voor in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten, in Mexico en in Midden- en Zuid-Amerika.  


Hoe kunt u
de ziekte van Chagas krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De ziekte wordt meestal overgedragen door contact met de uitwerpselen van een roofwants (triatominae). De wants gedijt bij slechte woonomstandigheden. Hierdoor lopen mensen in de lage sociale klasse in endemische landen een verhoogd risico. De wants prikt mensen (vaak in het gezicht) en dieren, zuigt bloed op en laat tegelijkertijd uitwerpselen achter met de parasiet erin. De wond gaat jeuken waardoor de persoon eraan gaat krabben. Zo komt de parasiet vlakbij het beetwondje. De ziekte van Chagas kan ook worden overgedragen via een transfusie met besmet donorbloed.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van de ziekte van Chagas?

De meeste mensen krijgen geen of lichte symptomen die vanzelf overgaan zoals huiduitslag en zwelling op de plaats van de beet, opgezwollen oogleden, koorts of vermoeidheid. Ernstigere symptomen zijn ontstekingen van de hartspier of de hersenen. De ziekte kan ook chronisch worden met bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een vergroot hart of een vergrote slokdarm of darm waardoor mensen last krijgen met eten en ontlasting.  


Wat kunt u zelf doen om de ziekte van Chagas te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Draag beschermende kleding, gebruik insectenwerende middelen met DEET (zie folder) en slaap onder een muskietennet.